dr sinan demircioğlu iç hastalıları ve Hematoloji
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi
(Pzt-Cum.08:00-17:00)
Randevu Al: 0332 223 7000

Multipl Myelom

Hematoloji atlası / Multipl Myelom

Multipl Myelom

Multipl Myelom (MM) plazma hücrelerinin malign hastalığıdır. Multipl Myelom tüm kanserlerin %1’ini ve hematolojik kanserlerin %10’unu oluşturur.

Plazma hücreleri sitoplazması mavi, çekirdeği eksantrik yerleşmiş, büyüklüğü 8-20 mikron arasında değişen hücrelerdir. Malign plazma (myelom) hücreleri genellikle en uç farklılaşma aşamasına erişmiş CD138+ CD56+ CD38+ özellik taşıyan hücrelerdir.

Russell cisimleri (Russell bodies), genellikle aşırı Ig sentezi geçiren hücrelerde bulunan eozinofilik, homojen immünoglobulin (Ig) içeren inklüzyonlardır. Bunları içeren plazma hücreleri bazen Mott hücreleri olarak adlandırılır.

Dutcher cisimleri (Dutcher bodies), plazma hücrelerinde bulunan intranükleer inklüzyonlardır.

Sitoplazması kırmızıya boyanan hücrelere alev (flame) hücre denir.

Tanı

Multiple Myelom tanısı için kemik iliği klonal plazma hücre oranı ≥%10 veya biyopsi ile kanıtlanmış ekstramedüller plazmasitom ve myelom tanımlayıcı olay varlığı gereklidir.

Myelom Tanımlayıcı Olaylar; En az bir veya daha fazla CRAB belirti veya bulgusunun olması veya en az bir veya daha fazla SLiM kriterinin bulunması

CRAB-Hiperkalsemi (>11 mg/dl), Böbrek Yetmezliği (< 2 mg/dl veya GFR <%40 ml/dk), Anemi (< 10 g/dl), Kemik Hastalığı

SLiM-kemik iliğinde %60’ın üzerinde klonal plazma hücre varlığı, serbest hafif zincir oranının (FLC ratio) 100’ün üzerinde olması ve tüm vücut MR’de birden fazla 5 mm veya daha büyük odaksal lezyon varlığı

Web Sitemde Bulunan Yazı,Resim,Makale Şahsıma Ait Olup İzinsiz Kopyalanamaz
COPYRİGHT © 2021 drsinandemircioglu.com by karainteraktif